Амулети преди и сега

Случвало ли ви се е да не ви върви продължително време и да се замислите дали причината за това не е от свръхестествен характер? В миналото хората са вярвали, че както доброто, така и злото се случва по волята на боговете. За да привлекат добра енергия и същевременно да се предпазят от недоброжелатели, древните хора са носели т.нар. амулети или са ги окачвали на входа на домовете си. Съвременният човек отдавна е спрял да вярва във волята на боговете и е впрегнал сили в градежа на собственото си щастие. Но вярата, че колие със син камък или пръчка канела в чантата би помогнало за привличането на благосъстояние се е запазила. Очевидно, амулетите са добили популярност и в Новото време.

 
Какво се крие под названието амулет? Амулетът, наричан още талисман може да бъде всякакъв предмет. За него се счита, че отблъсква вредното влияние и привлича добрата енергия. Носещият амулет е защитен. Най – често срещаните амулети са под формата на колие, гривна , пръстен или обеци. Амулетът може да бъде и нещо съвсем малко по размер, носено пришито към дрехите или скрито на дъното на нашата чанта. Амулетът може да бъде и под формата на животно или растение.

Древните племена са имали своите амулети във вид на тотем. Обикновено, тотемът е бил във вид на голяма дървена статуя изобразяваща животно. Хората от племето вярвали, че изобразеното животно е техният родоначалник, който продължава да бди над тях. Амулетите били изключително популярни в Древен Египет. Те съпътствали човек през целия му живот и дори отвъд смъртта. Заедно с мумиите били погребвани и различни талисмани под формата на фигурки. Най – популярните египетски амулети, които са достигнали до наше време са египетският скарабей, Анх (знакът на живота), Окото на Хор.

Талисманите били изработвани от благородни метали и скъпоценни камъни. Интересни амулети изработвали племената в Африка. Предметите били издялквани най – често от дърво. Смятало се, че фигурката във вид на ковашки мях ще предпази собственика си от нещастие. Ловците задължително се снабдявали със свирки от слонова кост. Те вярвали, че със свирката ще призоват духа на животното или духа закрилник на тяхното племе. Интересни амулети носени от древните жители били също и изсъхнали глави на животни, кости и жезъли. За щастие на съвременните хора, амулетите са претърпели трансформация.

Днес не е необходимо да носим със себе си плашещи предмети. Талисманите много често се превръщат в моден аксесоар. Красив пръстен или гривна могат да играят ролята на закриляща ни сила. Египетските символи продължават да бъдат предпочитани за гравиране върху бижутата. Популярност добиха и руните на северните народи. Един от най – известните начини да се предпазим от „лоши очи“ е да носим червен конец на китката или синьо мънисто.

 
Амулетите не са това, което са били преди няколко века. Създадени, за да пазят своите притежатели от зли сили, днес те са по – скоро моден аксесоар. Вярата, че червеният конец ще ни предпази от злополуки или камъкът отговарящ за нашата зодия ще ни донесе благосъстояние е още един плюс. Дали ще вярваме в силата на нашия талисман е въпрос на личен избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *