Бижутата в древността и днес

Накитите винаги са символизирали определени послания

В миналото носенето на бижута не е било само с естетическа цел. Накитите винаги подчертават индивидуалността и личния стил, но ако обърнем поглед назад във времето, ще научим и за по-интересни символики.

За какво са били предназначени бижутата

С тяхна помощ дамите са демонстрирали своето завидно състояние. При мъжете също са били начин да се отличат, ако са заможни и богати.

Бижутата могат да се справят и с по-практични функции. Те са били поставяни на дрехи вместо копчета, катарами, обувките също са имали подобни скъпи „приспособления“. Прическите са били закрепвани с игли с камъни, а не със скучни шноли.

Ако някоя личност е принадлежала към военна или религиозна структура, тя е разполагала с определено бижу, с което да го легитимира пред останалия свят.

Бижутата са имали и имат ролята и на амулети, а някои от тях са били с магически свойства. Избирано е специално време да бъдат изработвани, за да съчетаят в себе си невидими сили, които пазят притежателя им и го даряват с благословия във всички дела.

Бракът е бил скрепяван като свещен съюз, както и днес, с размяната на халки.

Бижутата като изкуство

Малко преди началото на 20-ти век бижутата най-сетне намират място в изкуството. Майстори като Петер Карл Фаберже и Рене Лалик се задълбочават върху тяхната красота и изящество, а не само върху луксозната им страна.

В днешно време тенденцията се е запазила. Има бижута уникати. Има и естествени камъни, които не са минали никаква обработка, а се пазят от собствениците им заради неповторимите си природни дадености. Стойността не е само в цената им, а в енергията, която носят с присъствието си.

Има и такива, които са придобити по изкуствен път, но пък са несравнимо бляскави, както са кристалите на Сваровски. Те са се наложили трайно във всички аспекти на бижутерията, украсяват включително и дизайнерски колекции на известни марки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *