Интересни факти за обеците

  Обеците са едни от най-древните накити, които се радват на голяма популярност сред мъжете и жените до днес. Тези украшения са намерени сред археологически разкопки по цял свят и са считани за най-стария метод за промяна и разкрасяване. В миналото, обеците са били изработвани предимно от благородни метали, а сега се правят и от пластмаса, скъпоценни камъни, естествени материали, глина, моделин, стъклени мъниста и други.

Преди хиляди години, обеците са символизирали висок социален статус. Древните гърци и египтяни украсявали ушите си като знак за храброст, а в Рим само робите носели обеци. Първоначално било прието само мъжете да носят обеци. Постепенно богатите жени започнали да се кичат със златни и сребърни обеци с перли, топази, сапфири и други скъпоценни камъни с различна форма и големина. Жените от древния Изток носели пищни златни обеци с рубини и смарагди като символ на разкош и охолство.

 
През 13 век, пробиването на уши и демонстрирането на богатство било забранено от католическата църква. Доводът за това бил, че човек няма право да променя облика си и трябва да запази тялото си такова, каквото го е сътворил Господ. Само представителите на по – низките слоеве на обществото като пирати, крадци, престъпници продължили да носят обеци като отличителен символ. Крадците обявявали своя бунт срещу богаташите и презрението си към обществото, а обеците по ушите на пиратите били символ на плячкосан кораб. В Индия отдавали голямо значение на украшенията и дори до днес в южните части на азиатската държава се правят церемонии, на които малките деца получават първите си обеци. В Русия пък имало значение на кое ухо се носи обецата. Обеца на лявото ухо носели синовете на вдовиците, а на дясното – единствения син в рода. Последният мъж в руския род носел обеци и на двете си уши.

През миналия век, жените с обеци в някои страни не били приемани от обществото, а в Гърция само леките жени носели накити на ушите.
В днешно време, обеците не само са добре приети, а и са почти задължителни за жените. Формата и големината на украшенията е много разнообразна и всяка дама има възможност да избере най-подходящите обеци, за да подчертае естествената си красота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *