Ирландският сребърен пръстен „ Claddah”

Светът на сребърните бижута изобилства от пръстени, колиета и гривни. Все повече хора започнаха да търсят смисъл и заложена символика при избора на бижута. Дали ще бъде даден като годежен пръстен, като знак на приятелство или подарък без повод, сребърният пръстен ще си остане една от най – предпочитаните изненади. Един от най – известните сребърни пръстени в света е т.нар. пръстен „Claddah „.

Пръстенът „ Claddah” е традиционен ирландски годежен пръстен. Първоначално, той започва да се изработва от сребро. Тази традиция е запазена и до днес, но някои бижутери си позволяват изработка от злато и инкрустиране на камък. Пръстенът е създаден за пръв път през 17 век, в ирландското рибарско селище Claddah. Историята пази името на създателя на този накит – бижутерът Richard Joyce. Пръстенът „Claddah” представя две ръце, които държат сърце, а над сърцето се издига корона. В първия си облик, пръстенът се състои само от двете ръце. Това го поставя измежду популярните през Средновековието „пръстени на верността“.

Днес, техни образци могат да бъдат видeни в Националния музей на Ирландия. Все още съществува традицията при годеж, младежите да дават този пръстен на своите избрани девойки. Сребърният пръстен „ Claddah” съдържа в себе си богата символика. Двете ръце, които придържат сърцето символизират вечното приятелство между двамата влюбени. Сърцето е символ на тяхната любов.

Короната, която се издига над сърцето символизира лоялността и достойнството. От значение е ръката, на която се носи този пръстен. Ако той е на дясната ръка, а върхът на сърцето сочи в посока навън, към края на пръста, то това означава, че човекът, който го носи не е обвързан и може би търси романтично преживяване. Ако пръстенът е отново на дясната ръка, но върхът на сърцето сочи в посока на китката, то това говори, че човекът, който го носи се намира в романтична връзка. Ако пръстенът е на лявата ръка и върхът на сърцето сочи към края на пръста, то човекът е сгоден, а ако върхът е обърнат към китката, то човекът е женен.

След толкова много векове, този пръстен продължава да се предава в семейства с традиции. Не е необходимо да се обвързвате с ирландец, за да имате сребърен „ Claddah” пръстен, но понякога и това помага.

2 thoughts on “Ирландският сребърен пръстен „ Claddah””

  1. Elena каза:

    Здравейте.Имам интерес към ирландски сребърен пръстен Claddah.Интересувам се откъде мога да го закупя ,цена .Благодаря ви предварително.

  2. Светлана Недева каза:

    Колко струва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *