Как да почистваме правилно позлатените бижута?

Позлатените бижута са сред най-предпочитаните женски украшения. Позлатяването задържа за по-дълго време цвета на метала, предпазва от издраскване и увреждане на повърхността.
Ако любимите ви позлатени бижута са загубили блясъка си, не се отчайвайте! Можете да възвърнете сиянието на украшенията си с няколко прости стъпки.
Изплакнете бижуто и след това внимателно го подсушетте с чиста микрофибърна кърпа или кърпичка за очила. Не използвайте абразивна кърпа и много силни препарати. Уверете се, че позлатеното ви бижу е сухо, преди да го приберете в кутийката.
Ако бижуто ви е златно, оставете го за около 12 часа в съд с малко вода и почистващ препарат. След това го изплакнете и избършете добре. Не търкайте с четчица, защото можете да свалите позлатения слой на украшението. Запомнете, че само замърсените бижута се почистват. Увредените занесете на златар. Така ще си спестите време и напразни усилия. Специалистът ще позлати отново любимото ви бижу. Ако бижуто не е увредено, можете да го почистите и с мокра кърпичка без съдържание на алкохол. Изтъркайте внимателно и после подсушете добре. Готово!
За да запазите блясъка на  бяло злато, трябва да ги полирате всяка година.
А ето как да избегнем потъмняването на позлатените бижута. За да не се стига до почистване, избягвайте мокренето. Хлорът във водата може да обезцвети повърхността на аксесоарите ви. Сваляйте всички украшения преди спорт и работа с почистващи препарати. Не излагайте украшенията на пряка слънчева светлина за дълго време. Съхранявайте правилно позлатените бижута, дръжте ги далеч от силни препарати, лосиони са тяло, лак за коса и други. Добре е да държите позлатените накити в кутийка с кадифе, за да не се надраскват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *