Какво представлява бялото злато

Златото е химичен елемент, който попада в групата на меките метали в Менделеевата таблица. Към неговите свойства спадат пластичността, електропроводимостта, блясъка. Пластичността е и една от причините, поради които то е предпочитан метал, който намира широко приложение в различни сфери. Използват златото за накити, монети, пломби, бижута.
Съществува условно разделени на видовете злато. Има чисто злато, бяло злато, жълтеникаво злато, дори и за зелено злато се говори. Какво представлява „бялото злато“?
Такъв тип метал, наречен „бяло злато“, не съществува на практика. То се извлича от златоносния пясък при специална обработка. Неговият основен цвят е жълт. Той е  метал, който не взаимодейства с повечето елементи от переодичната система, в това число с киселни и основи. Той реагира само с метали. Така в резултат на това взаимодействие между него и други метали се появяват цветовите оттенъци. Така възниква „бялото злато“.
След провеждане на редица химични опити, учените установяват, че основните метали, с които реагира златото са сребро, никел, манган, както и платина.
При взаимодействието между чисто злато със сребро резултатът бил впечатляващ – метала добило бял цвят. Учените установили, че колкото повече сребро се добавя, толкова по-бял цвят добива чистото злато. Така възникнало ‘“бялото злато“. То е само понятие с цел удобство на провеждащите опити. Наред със свойства на взаимодействие било направено друго важно откритие -учените намерили заместител на най-скъпия метал на планетата „платината“.
Бялото злато, както и жълтото, се измерва в карати. Най-висококачественото трябва да достига минимум 17 карата. В този случай сплавта, трябва да е направена от чисто злато и паладий, дори да се наблюдават остатъци от платина. Или зависимостта е следна- колкото по-високи карати има, толкова по-малка вероятност има то да промени цвета си с времето.
Друг елемент, с който взаимодейства златото е никелът. Той обаче е определен за един от основните алергени. Това се предизвиква в резултата на токсичната му основа. Или когато примесът на никел е в по-големи количества в сплавта на даденото бижу, то е възможно да се появят алергични реакции.
По тази причина, бижутата, които се произвеждат в европейския съюз не трябва да съдържат никел. Това е прието чрез конвенция от 2007 година.
От бяло злато се прозивеждат редица бижута- обеци, синджири, гривни и т.н. Независимо, че се нарича „бяло“, то не означава, че изработката му е по-малко качествена или по-безценно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *