Какво представлява златото?

Златото е най-почитаният благороден метал. Намира широко приложение в много сфери и е много скъпо, тъй като е сравнително рядък метал. Сред основните качества на златото са изключително добрата му проводимост и неспособността му да взаимодейства с кислород и вода. То е пластично, еластично и се кове лесно. Още от дълбока древност, златото е свързвано със Слънцето. За благородния метал се смята, че има благотворно влияние върху човешкото тяло. Затова, неслучайно е използвано при древни ритуали и е избирано за направата на украшения и накити. Чистото злато е много пластично, блестящо и има светложълт цвят. Не се окислява, не реагира с по-голямата част от химичните елементи. Влиза в реакция само с живак, хлор и флуор.Често златото се смесва с други метали за по-голяма твърдост, тъй като не може да издържи при ежедневна употреба. Най-често се правят сплави от чисто  със сребро, никел, цинк и мед.
За да се определи чистотата на благородния елемент най-често се използва каратовата система, според която чистото злато е 24 карата. Метала е хипоалергенен, но ако бъде примесен с други може да предизвика алергични реакции. То променя цвета си, в зависимост от комбинирането му с друг метал. При смесването на мед и злато, се получава червеникав цвят. Зелен нюанс може да придобие, ако бъде примесено с по-голямо количество сребро, а бялото злато е резултат на нарочно избелване на съставящите златото метали. Най-често се смесва злато с никел, за да се получи бяло злато. Но никелът може да предизвика алергични реакции при по-чувствителните. От скоро вече се предлага и специално бяло злато без никел, за да се предотвратят нежеланите ефекти. За да се постигне бял лъскав цвят, към жълтото се добавя паладий.
Освен в бижутерията, метала намира широко приложение и в медицината и в алтернативната медицина. Някои златни сплави се използват в стоматологията, защото благородният метал е лесно обработваем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *