Кутии за бижута

Когато чуете думата бижута, в съзнанието ви изплуват всички онези любими накити и рядко се сещате за кутийките, в които ги съхранявате. Но дори и най-красивото бижу може да промени вида си, ако не се съхранява правилно в кутия за бижута.

Първоначално всички кутии за бижута били изработвани от опитни занаятчии и са били много скъпи. Само най-богатите можели да си позволят лукса да съхраняват украшенията си в изискана кутийка. Материалите, от които се правели кутиите най-често били метал и дърво. Някои занаятчии започнали да украсяват произведенията на изкуството си с мед, злато, сребро и слонова кост. По-късно, индустриалната революция наложила масовото производство на кутии за бижута. Вече дори и хората от средната класа можели да си позволят покупката на декоративните предмети.

Кутиите за бижута станали леснодостъпни и работата на занаятчиите започнала да намалява. Дори и богаташите били привлечени от разнообразието от материали, цветове и форми на фабрично произведените кутии. В периода от 1904 до 1918 година, масовата продукция на кутии за бижута буквално заляла пазара. Започнали да се правят кутии от злато и сребро, но те не били по джоба на всеки и били голяма рядкост. Труднодостъпни били и кутиите от слонова кост.
В началото на 20 век, кутиите за бижута започнали да се произвеждат от всевъзможни материали и до ден днешен играят важна роля в живота на всяка модна жена. За да съхранявате правилно бижутата си, трябва да изберете най-подходящата кутия.

 
Ако имате малко бижута и не възнамерявате да обогатите колекцията си, то една малка дървена кутийка ще ви свърши перфектна работа. Този тип кутийки са със сатенена или копринена подплата и са сравнително евтини.
Ако пък бижутата са вашата страст и непрестанно се сдобивате с нови и нови, може би най-подходящият избор за вас е голямата кутия за бижута с чекмедженца. Тези кутии приличат на умален гардероб и ще поберат всичките ви дрънкулки. Можете да ги намерите в по-големите магазини за бижута, както и в златарските ателиета. От няколко години се предлагат и изключително елегантни и уникални кутии ръчна изработка с дърворезба, рисунки и различни декорации. За най-малките госпожици има различни музикални кутийки, а за мъжете вече се предлагат стилни кутии от черна кожа и дърво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *