Лазурит и сребро

Лазуритът се окачествява като скъпоценен камък. Ювелирното производство се е убедило отдавна, че този камък е един от най – предпочитаните и харесвани от женската половина на човечеството. Изключителният му цвят го прави подходящ за съчетаване със сребро. Лазуритът разкрива своето сияние на фона на сребърния метален блясък. Камъкът се среща единствено в син цвят, но нюансите му могат да бъдат различни – от светло, до тъмно и наситено синьо.

Лазуритът е доказал своята ценност още в древните общества на Вавилон и Египет. Жителите на Стария свят го смятали за дар от боговете. По – късно, в епохата на Ренесанса, камъкът станал основна част в процеса на изграждане на известната флорентинска мозайка. Днес, той се добива от разработени находища в Памир, Индия, Китай, Бирма, Тибет, Канада, САЩ и други страни. В Древността, лазуритът бил включен в изработката на свещени предмети и талисмани. Малко по – късно, той започнал да се употребява и от медицинската наука.

Според индийски лечители, камъкът укрепва духа, съзнанието и тялото като цяло. Вярва се, че лазуритът помага при главоболие и умора на очите. Поради тази причина се препоръчва носенете на сребърни обеци с инкрустиран лазурит. Сребърна гривна с камъка носена на лявата ръка смъква високото кръвно налягане. Накити от сребро и лазурит се препоръчват на бременни жени. Според вярванията, камъкът предпазва от аборт и спомага за леко раждане. Днес, лазуритът се счита за символ на приятелството и искреността.

Сребърно бижу с парченце от камъка ще спомогне за изпълняване на поставените от нас цели. Смята се, че лазуритът с тъмно син цвят поглъща умората и лошите мисли и носи спокойствие на този, който го носи. Гривна от сребро и лазурит е подходящ подарък за приятел. В последните години, все по – често дипломатическите представители започнаха да си разменят предмети изработени от сребро и син лазурит. В тези дарове се крие смисълът на приятелството и добрите отношения между държавите. Последователите на нетрадиционната медицина препоръчват сребърно бижу инкрустирано с този камък за прочистване на цветовете на аурата.

Лазуритът спомага за разтварянето на гърлената чакра и третото око. Доказано е, че камъкът влияе положително на целия човешки организъм. Сребърен накит с лазурит е изключително подходящ за носене от млади хора, на които тепърва предстой развитие в кариерата. Астролозите препоръчват бижута с този камък за родените под знака на Водолей, Стрелец и Везни.
В миналото лазуритът е бил символ на властта и искреността. Синият му цвят е вдъхвал доверие и сила на този, който го носи. В съвремието, камъкът продължава да пази своето място в света на човешките взаимоотношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *