Любопитни факти за златото

  Златото е добре познато на всяка жена. Под формата на обеци, колие или гривна, жълтият метал е мечта за всички дами. Златото е мерило за просперитет и висок социален статус. Хиляди банки по света снабдяват своите трезори с модерна техника, за да осигурят най – добрата защита на малките златни кюлчета или накити. Едва ли някой се замисля на какво точно се дължи ценността на този метал или защо е добил толкова голяма популярност. Но отвъд всеизвестните за всички нас факти се крия малки тайни и любопитни подробности за най – ценния метал на света.

Задавали ли сте си въпроса , защо златото се нарича по този начин, а не просто „жълт метал“? Според историците, думичката „gold” идва от старо – английската дума „gelo”, което в превод означава „жълт“. Следователно, цветът на благородния метал е бил предпоставка за хората да го нарекат по този начин. Златото е единственият метал, който е способен да доведе хората до лудост. За това свидетелства развихрилата се „златна треска“ през 19 век.

Хиляди хора оставят зад гърба си семействата си и напускат родните места, за да се отправят на път в търсене на „ жълтото богатство“. Днес продължават да се разработват златни находища, които са открити в миналото. Те са ситуирани в Колорадо, Калифорния, Австралия и Клондайк. По отношение на добива на злато, интересен факт е, че около 72% от всичкото открито до този момент злато е добито през 1910 г. А, ако някой се заеме със задачата да събере на едно място целият открит златен резерв на планетата, то ще се получи куб, който има дължина на всяка от страните си от внушителните 20 метра. А знаете ли, кой е най – големият доставчик на злато в света? Това е Южна Африка. Златните архиви още пазят спомена за далечната 1970 г. Тогава в Южна Африка са открити около 1000 тона злато.

Златото е известно с това, че се обработва изключително лесно. Интересен факт е, че то може да бъде толкова добре разтеглено, че да се оформи като конец. Текстилната индустрия е сътворила не един или два шедьовъра вплитайки в тях златни конци. Всеки от нас е виждал поне на картинка красивите индийски принцеси и техните накити. Любопитно да се знае е, че около половината злато в целия свят се намира в Индия под формата на златни украшения. Страната е известна със засиления си внос на накити, изработени от благородния метал.

Американците също не отстъпват пред индийците по отношение на златното си богатство. Именно в щата Кентъки се намира най – известното златно хранилище „Форт Нокс“. Зад металните врати на сейфовете се пазят около 8 000 тона злато. Може и да не сте чували, но България също отбелязва присъствие в световните златни хроники. Страната ни е известна с откритото край Дуранкулак, най – старо злато в целия свят. Металът е под формата на накити и предизвиква истинска сензация през годината на своето отриване, 1972.

Златото е творение на природата. Това, което се знае за него със сигурност не е единственото. Може би след няколко години, специалистите ще открият и други качества в благородния метал, които ще повишат още повече неговата цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *