Опал и сребро

  Опалът е един от скъпоценните камъни, с които ни изненадва Природата. Красотата му е достатъчно голяма, за да го постави в листа на най – често употребяваните камъни от бижутерите. Опалът представлява хидрогел на силициевия диоксид. В неговото съдържание се открива от 6 % до 10 % вода.

Камъкът се среща в различни цветове, а цветовете му дават и различното наименование на всеки отделен вид опал. Прозрачният или безцветен опал се нарича хиалит. Откриват се също бял опал, черен опал, арлекин ( смес от червен, син, жълт и зелен цвят), огнен опал ( жълт или червен цвят), джиразол ( син или бял с леки червени отенъци) и лехос ( в зелен цвят). Разноцветността на този камък го прави подходящ за съчетание в сребърни бижута под различна форма. Интересно е, че камъкът опал може да се срещне по територията на нашата страна, главно в района на Източни Родопи и Кърджалийско.

Източната философия и медицина отдават огромно значение на опала. Индийците смятат камъка за символ на вдъхновение, любов, състрадание и вяра. Обеци с опал ще прогонят лошите мисли от главата на този, който ги носи и ще засилят неговата интуиция. Смята се, че пръстен с опал ще помогне за развиване на комуникативността. Инкрустиран в сребърно бижу, камъкът е подходящ подарък за най – добрият приятел. Опалът е ценен и от надарените с ясновидски способности. Те вярват, че носейки сребърен пръстен с опал, това ще засили тяхната дарба. Индийците все още смятат за вярно поверието, че колие с опал помага да се предвидят бъдещи събития. Камъкът е един от най – често използваните в древните източни ритуали. По нашите земи, опалът се определя като символ на нежната любов.

Хората вярват, че носенето на бижу с този камък ще им донесе щастие, радост и просперитет. Колие с опал прогонва депресията и събужда съчувствие в този, който го носи. Камъкът се определя като един най – мощните талисмани. Според нетрадиционната медицина, той отваря всички чакри в човешкото тяло и спомага за навлизането на положителна енергия. Камъкът осигурява щит на своя собственик срещу сърдечни проблеми. Поради тази причина е добре, опалът да се носи като висулка на сребърно колие около шията. Обеци с опал ще помогнат за възстановяването на зрението и ще внесат блясък в очите. Разноцветните блясъци на камъка държат меланхолията далеко от собственика на бижуто.

Интересно е вярването, че опалът живее заедно със своя собственик и умира, т.е. губи блясъка си, след неговата смърт. Притежателите на сребърни накити с опал трябва да знаят, че слънчевата светлина е враг номер едно за камъка. Почистването на опала се извършва само със сапунена вода. Не се допуска употребата на абразивни препарати. Астролозите препоръчват украшения с опал на родените под знака на Лъв, Везни и Козирог. Тъй като не се споменава за силно негативно въздействие върху останалите зодии, всеки желаещ може да се снабди с красиво изработено бижу с опал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *