Опасен ли е Facebook за нашите бижута ?

В последните няколко години, интернет се настани в дома на всеки човек. Пиенете на сутрешното кафе пред монитора се превърна в навик на всеки от нас. Социалните мрежи спечелиха популярност като място, където хората споделят лична информация и идеи. Най – известната социална мрежа е Facebook. Хората казват „ Ако нямаш профил във Facebook, значи не съществуваш“. Но винаги се забравя, че споделяйки информация за себе си във виртуалното пространство, тя става известна на още милиони потребители от цял свят.

 

Твърде често, когато се сдобием с нова или ценна вещ, ние бързаме да се похвалим на всичките си познати. Facebook се оказва най – бързият начин за разпространение на новините. Без дори да се замислим, ние сме склонни да публикуваме снимки на новото си кухненско обзавеждане, новия телевизор, компютър и бижута. Никога не отчитаме вероятността, че тези снимки биха се сторили примамливи за нарушителите на закона.

Американската организация на бижутерите направи проучване според, което около 40 % от кражбите на бижута от домове на хора са извършени благодарение на попадане на снимки на ценните накити в интернет. Последният арест в областта на ювелирното производство, който са извършили американските сили за борба с организираната престъпност е на група, специализирана в кражба на бижута. При техния обиск са открити албуми със снимки на различни по вид, изработка и модел бижута. Снимките са свалени от профилите на неподозиращи потребители във Facebook. Предупреждението да не се слага твърде много лична информация и снимки се отнася и за бижутерите и онлайн магазините, специализирани за продажба на накити.

Facebook е място за добра реклама, но освен от евентуалните купувачи, тя ще бъде видяна и от престъпниците. Бижутерите трябва да спазват някои правила за безопасност. На първо място, те не бива да качват снимки на къщата, в която живеят. Чрез тази снимка, лесно би могло да се определи местонахождението им. Добре е да не се качват снимки на близки на семейството на заетия в ювелирния бизнес. Това би спестило евентуално отвличане и искане на откуп под вид на бижута.

Сайтовете на бижутерийните производители не бива да съдържат никаква лична информация за работещите в компанията. Същите съвети за безопасност важат и собствениците на скъпи бижута. Ако искате да покажете на света своето колие, то социалната мрежа не е най – подходящото място за това. Излишната показност би ви коствала нощно посещение на неканен гост. Едва ли бихте излезли на улицата размахвайки своята кутийка за бижута пред напълно непознати хора. Тогава, защо бихте го направили във Facebook ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *