Рубин и сребро

Рубинът е окачествен като скъпоценен камък. Той заема едно от челните места в списъка на любимите камъни на бижутерите. Камъкът притежава изключително луксозен вид и изглежда добре както на сребърни бижута, така и на златни. Цветът на рубина варира между светло розов до розово – червен. Изследванията го определят като разновидност на алуминиевия оксид. Красивото му оцветяване се дължи на примесите на хром. Рубин се добива в разкритите находища в Шри Ланка, Бирма, Пакистан, Индия, Зимбабве, Русия, Кения и Тайланд.

За рубина се смятало, че той е камък, който разпръсква мрака и страховете. Той символизирал властта и за това се носел най – често от владетели и богати хора. Камъкът започнал да се инкрустира в бижута още в далечната древност. Хората вярвали, че сребърно колие с инкрустиран рубин ще укрепи сърцето на този, който го носи, ще го надари с храброст и сила.

Според индийски лечители, камъкът носен в сребърен пръстен помагал на своя собственик да наложи своето мнение над останалите и да изпъкне с буден ум. Същевременно с това, бижуто с рубин събуждало щедростта и милосърдието. Красивият цвят на камъка в съчетание със студения блясък на среброто прогонвали тъгата и лошите мисли. Влюбените си разменяли пръстени с рубин в знак на своята силна любов. Интересно е поверието че, сребърно бижу с рубин ще засили качествата на дадения човек. Добрият по душа ще стане още по – добър, а лошият ще развие още повече своята тъмна страна. Камъкът се препоръчва на силните духом. Слабият човек би могъл да попадне под влияние на илюзии и фантазии.

Изключително популярни и днес са пръстените с рубини. Тяхната популярност се дължи на мита, че сребърен пръстен с рубин е способен да предупреди собственика си за приближаваща опасност като смени своя цвят или потъмнее. Сребърна гривна с рубин носена на лявата ръка ще повиши ниското кръвно налягане. Колие от сребро и рубин ще отблъсне „лошите очи“ от този, който го носи. Според последователите на нетрадиционната медицина, бижутата с този камък спомагат за отварянето на сърдечна чакра и пъпна чакра. Рубинът е подходящ за носене като инкрустиран в сребърни гривни, пръстени и колиета.

Камъкът дава сила, храброст и вяра в собствените възможности и поради това е подходящ за хора, които упражняват опасни професии ( полицаи, военни ) . Сребърно колие с висулка от рубин се превръща лесно в талисман, който привлича любовта и събужда страстта. Астролозите препоръчват на хората родени под знака на Овен да носят поне сребърен пръстен с рубин. Но това не означава, че всички останали трябва да се лишим от блясъка и очарованието на този кралски камък.

One thought on “Рубин и сребро”

  1. Мария Шопова каза:

    Интересува ме размера (пръстът ми е 70 мм) и цената, както и материала – сребро или бяло злато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *