Сребърна бижутерия. История на сребърните накити

Среброто е считано за скъпоценен метал още от откриването му. Популярността му расте с бързи темпове през годините и намира широка употреба. Според проучвания, историята на сребърната бижутерия датира от 4000 години преди новата ера. Едни от най-големите находища на сребро в древността са били в Гърция, Турция и Испания.

 
Днес, най-големите сребърни залежи се намират в САЩ, Канада, Аржентина и Мексико. Най-популярните сребърни бижута са колиетата, гривните, обеците и пръстените. Бижутата са носени както за декорация, така и за предпазване от зли сили и поради религиозни мотиви.

 
Древните хора носели пръстени, като вярвали, че кръгът символизира вечност и кръговрат. Неслучайно, брачните халки имат кръгла форма и за тях се смята, че са символ на вечната обич.
Колиетата от сребро придавали аристократичен и изискан вид на онези, които можели да си позволят лукса да притежават бижута от благородния материал. Среброто било комбинирано с различни скъпоценни и полускъпоценни камъни, както и с кристали.

 
Сребърните гривни първо били носени от мъже, а после с тях започнали да се кичат и жените. Първоначално, само богатите жени носели сребърни гривни като символ на високото им положение в обществото.
Обеците също били считани за мъжки аксесоар. В различните страни и епохи, сребърните обеци се свързвали с различни прослойки на обществото.

Така например в древен Рим само робите носели обеци, докато в Гърция и Египет сребърните халки на ушите на мъжете символизирали храброст и сила. По-късно, обеците се считали за нещо лошо и непристойно. Тогава само крадците и пиратите носели сребърни бижута.
Днес, сребърните бижута са по-предпочитани и от златните. Те придават изискан и стилен вид с непретенциозния си цвят и красивите си форми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *