Сребро и високосна година

Няма спор – всички ние харесваме сребро. Бляскави бижута, придаващи елегантност а нашата визия, старинни сребърни сервизи или посребрени рамки на картини, среброто е сред нас, дори да не го осъзнаваме. Благородният метал си печели оприличаването с лунни камъни, приписват му се магически свойства. Древните алхимици го наричат „бял философски камък“. Според тях, среброто отнема негативното влияние от човек, пречиства неговата душа и го зарежда с нови сили. Според старите хора, ако среброто се носи от болен човек, цветът на бижуто потъмнява. През последните години, популярност доби схващането, че през високосните години се носи сребро, а през останалото време – злато. Кой е създал това правило, не е ясно. Но е факт, че все повече хора се съобразяват с него.

Защо именно сребро?

За да стигнем до обяснението на това правило, трябва да се спрем на Григорианския календар. Този календар все още служи на човечеството за отброяване на дните. Той се нарича още „слънчев“ поради факта, че отчита периода на завъртане на Земята около Слънцето. Знае се, че календарната година е с по – малка продължителност от тропическата. Поради тази причина, в Григорианския календар се прибавя 1 допълнителен ден на всяка година, която е кратна на 4. По този начин, високосните години предотвратяват изместването на сезоните. С тяхна помощ се слага край на един цикъл Прието е, че ако през 3 последователни години се носят златни накити, то е добре на четвъртата златото да се свали и на негово място да се сложи сребро.

Още в древни времена, благодарение на своя цвят, златото е било свързвано от хората със Слънцето. Смятало се е, че то е проводник на енергия, зареждащ човешкото тяло. Цветът на среброто го е свързвал с Луната и нейното влияние върху природата. Алхимиците са смятали, че то пречиства тялото и душата. Поради тази причина, ако три поредни години хората се зареждали с енергия от златото, то било хубаво на четвъртата техният организъм да почине и да се пречисти. А на следващата година след високосната, да се започне нов цикъл. Това твърдение се прехвърлило през годините и е достигнало до наши дни. Редуването на злато и сребро е от полза за бижутерийния бизнес. Дали ще бъдете суеверни и ще се вслушате в обяснението за 4 – годишния цикъл е ваше право на избор. Но едва ли, ако 2012 година не беше високосна, вие нямаше да носите красивата сребърна гривна или колие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *